Zuleide - SHIATSU - MASSAGE


Wat is precies een Shiatsu massage?

Shiatsu (shi = vinger, atsu = druk) is een manier van lichaamstherapie of massage die onder andere is ontwikkeld in Japan door Tokujiro Namikoshi, en later door zijn zoon Toru Namikoshi. Beiden ontwikkelden hun kennis door "trial and error".

Shiatsu massage is gebaseerd op westerse kennis over anatomie en fysiologie, maar niet op de westerse vormen van therapie. Shiatsu massage wordt gebruikt bij rugpijn, migraine en whiplash. De werkzaamheid van Shiatsumassages is niet wetenschappelijk bewezen.

Bij Shiatsu massage worden de duimen, handpalmen, en vingers gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam. Hierbij wordt door de masseur of masseuse niet met spierkracht gewerkt maar wordt het eigen lichaamsgewicht gebruikt om druk uit te oefenen.

Verschillende Japanse massage stijlen:

Er zijn vele verschillende massage stijlen binnen Shiatsu. Zo zijn er veel leraren en masseurs die hun eigen specialisatie ontwikkelden en die na verloop van tijd uitgroeiden tot een specifieke massage of behandeling stijl binnen Shiatsu. De stijl van Namikoshi is een zeer specifieke stijl vooral gericht op fysieke symptomen en het corrigeren van fysieke onbalans door middel van massage.

Een meer algemene en bekende massage stijl is wat men noemt de klassieke Shiatsu. Hierbij wordt vooral gewerkt met de klassieke meridianen die men ook bij acupunctuur gebruikt.

Een andere belangrijke strekking binnen Shiatsu is de Zen-Shiatsu stijl van Masunaga-sensei. Uit zijn eigen ervaringen en studies breidde hij de klassieke meridianen verder uit. Hij legde ook veel nadruk op de ontwikkeling van de massage beoefenaar zelf om meer in zijn kern te komen en anderen aan te raken en te masseren vanuit het eigen centrum. De kern van de mens is zijn diepste ervaringsniveau en is existentieel van aard. Dit is het ervaringsniveau van het hart. Het centrum van de mens wordt in Japan Hara genoemd. Het is het gevoelscentrum van de mens dat in staat is zowel impulsen van buitenaf als ook signalen van het hart waar te nemen. Hiermee worden niet de bedachte emoties bedoeld die zich als reacties op impulsen voordoen.

In sommige massage en behandel stijlen werkt men ook meer met de wondermeridianen (dit zijn extra meridianen). Onder andere Kawada sensei ontwikkelde dit systeem.

Zen - Shiatsu massage

Zen-Shiatsu is een oosterse therapie die onder andere werkt met het systeem van energiebanen, de meridianen. De kracht van Zen en daardoor de massage komt uit de geest die in zichzelf rust. De rust ontstaat uit stilte en in de stilte ervaart men de ruimte.


Zichzelf in de rust ervaren geeft de mogelijkheid om op weg te gaan en de eigen gewoonte patronen te erkennen en vervolgens los te laten. De massage is een begeleiding om mensen bij het gevoelscentrum te brengen, om vanuit de eigen wil te kunnen leven.


Dit proces ontvouwt zich vanuit het vermogen om te kunnen waarnemen. Waarnemen is luisteren, luisteren vanuit het gevoel, het Hara in Japans. Het Hara kan beschouwd worden als een energetische klankschaal die in de buik net onder de navel zit. Wordt men door een impuls geraakt komt deze klankschaal door trillingen in beweging. Het waarnemen ervan is oefenen en om steeds zuiverder te kunnen waarnemen is er een begeleider nodig die ervoor zorgt dat de aandacht naar de buik kan dalen en minder in het hoofd zit.


Dit proces brengt de balans van lichaam, geest en ziel in harmonie en spreekt het zelfgenezende vermogen van de mens aan. De massages zijn een uitnodiging om dieper te dalen in het lichaam en de stilte en rust van het centrum te ervaren en de vreugde van de kern.Prijzen Shiatsu massage:

30 Minuten : 35 €
60 Minuten : 65 €
90 Minuten : 95 €

Opgelet heren: Ik geef uitsluitend ontspannende massages, shiatsu massages hebben niets met erotiek te maken!

Voor massages van erotische aard verzoek ik u het erotischemassage menu te bezoeken.


U kunt rechtstreeks uw masseuse bellen op het vermelde telefoonnummer. Als u uw masseur of masseuse onverhoopt toch wilt schrijven, gebruik dan onderstaand berichten formulier.

(Om vervelende SPAM enigzinds te voorkomen, dient u de code over te nemen, vervolgens na het klikken op "submit", komt uw mail zonder tussenkomst van deze website direct bij de desbetreffende masseur of masseuse, in hun persoonlijke mailbox  terecht.)


Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.